Radionica 3D printanja u Tinker Labsu

Pripremili smo nešto zanimljivo za kraj naše prve školske godine u Tinker Labsu. Kao škola koja se zalaže za cjelovito STEAM učenje, bilo nam je zanimljivo upoznati se s modernim tehnologijama koje planirao i sami podučavati već od nove školske godine u Tinker Labsu.

Učenici Strojarsko tehničke škole Faust Vrančić u Zagrebu održali su radionicu 3D printanja, skeniranja i modeliranja u CAD programu svim zainteresiranim posjetiteljima (djeci i odraslima).

Projekt 3D ispisa osmislila je profesorica savjetnica Kristina Škaler, dipl.ing. stroj. u suradnji s učenicima i s udrugom FabLab te profesorom Robertom Vidovićem s arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Radionice su bile održane u dva termina u trajanju 90 min.

Naši su učenici i njihovi prijatelji imali priliku upoznati se s načinom pripreme za 3D printanje u programu SketchUp te su djeca s lakoćom usvojila rad u programu i imali mnoštvo pitanja za goste predavače. Nakon početnog upoznavanja s radom računala, došlo je vrijeme na upoznavanje s 3D printerom i učenja o njegovom radu. Učenici su vidjeli od kojih se materijala radi ispis, mogli su ispisati svoje SketchUp ilustracije, a mnogi su kući ponijeli i suvenir s radionice.

Što je 3D printanje?

Trodimenzionalni ispis (engl. 3D printing) način je brze izrade prototipa kojim se uređajima zasnovanima na patentiranoj 3D tehnologiji Massachusetts Institute of Technology (MIT) „ispisuju”, tj. direktno iz 3D CAD programa izrađuju fizički predmeti u prostoru. Trodimenzionalni ispis, a naročito ispis u boji daje inženjerima razvoja i dizajnerima mogućnost jasnog uvida u tijek postupka dizajniranja, mogućnost isticanja raznih parametara, mogućnost lakog i ranog uočavanja mogućih grešaka i njihovog brzog i učinkovitog ispravljanja. Koristeći se ovim mogućnostima 3D-pisača znatno se skraćuje vrijeme izrade i povisuje razina kvalitete modela i prototipa. Područja primjene 3D-pisača su: arhitektura, dizajn, informatika, edukacija, strojogradnja, aeronautika, metalurgija, modelarstvo, medicina, bio-modeliranje, geo-info sustavi, molekularna kemija i drugi.