Tinker Labs

Tinker Labs – hrvatski obrazovni franšizni projekt koji popularizira znanost među djecom

Često po medijima slušamo o obrazovanju i pojmu STEM. STEM je akronim koji na engleskom jeziku označava četiri obrazovna područja – science (znanost), technology (tehnologija), engineering (inženjerstvo) i mathematics (matematika). Međutim, sve se više u ovaj akronim počinje ubacivati i još jedno slovo – A for arts (umjetnost).

Upravo na tim interdisciplinarnim vrijednostima počiva i Tinker Labs program. Integracija umjetnosti u područja znanosti dopušta oblikovanje programa prema interesu svakog djeteta te mu je omogućeno da već od malih nogu upozna svoje naklonosti prema određenoj obrazovnoj disciplini.

Izazov, istraživanje i rješenje Tinker Labsa

Suočeni sa situacijom obrazovnog sustava koji još uvijek ne odgovara potrebama suvremene nastave, osmišljeni su programi koji uvode učenike u svijet znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike.

  • dječja prirodna znatiželja još uvijek ne pronalazi odgovarajuće programe u školstvu
  • individualnim pristupom u malim grupama omogućeno je svakome djetetu da otkrije svoj potencijal te se zainteresira za zanimanja budućnosti

S istraživanjem za program u Tinker Labsu u Osijeku započeli su prije nekoliko godina, primjećujući na primjerima svoje okoline nedostatke standardnog školskog obrazovanja. Na temelju istraživanja pokrenut je prvi Tinker Labs pilot program u jesen 2016. godine kako bi dokazali da je ideja učenja STEAM-a kroz eksperimentalni pristup ključ za uspjeh dječjeg razumijevanja znanosti i tehnologije.

Iznimno pozitivni rezultati pilot programa nakon prve školske godine u Tinker Labsu dokazali su da je potencijal učenja u ovakvoj okolini velik te da su i učenici i roditelji iznimno zadovoljni pozitivnim učinkom koji je učenje u Tinker Labsu ostavilo na djetetovo samopouzdanje.

  • ishod učenja ima dugoročne posljedice na djecu i oblikuju njihov afinitet prema različitim znanostima i njihovoj primjeni u svakodnevnom životu.

Učenici već pri upoznavanju s Tinker Labs metodom razviju vještine za kritički pristup različitim problemima, nešto što je od milja nazvano «Tinker Labs leća».

  • Učenje kako pogledati predmet kroz integrirani STEAM pristup za rješavanje problema
  • Osmišljeno kako bi donijeli cjelovit i integriran pristup kritičkom razmišljanju i rješavanju problema
  • Poticanje karakteristika koje idu dalje od definiranih školskih predmeta

Obrazovni program

Tri su odvojena programa u Tinker Labsu i četvrti je u izradi, a svaki traje dvije godine, i to jednom tjedno po 45 do 75 minuta, ovisno o uzrastu. Za svaki postoje i posebni autorski udžbenici, slikovnice i radne bilježnice. Rad je u malim skupinama do 10 učenika. Tinker Tots namijenjen je najmlađima (uzrasta 4-6 godina). Kroz Tinker Town, nadalje, djeca od 7 do 10 godina uče svaki tjedan o novoj profesiji – liječniku, inženjeru elektrotehnike, arhitektu, bankaru…, svemu onome što grad na mikrorazini treba, i tako upoznaju zanimanja i kakve su znanosti za njih potrebne. Oni nešto stariji pak u Tinker Worldu uče o Da Vinciju, Michelangelu, poznatim svjetskim znanstvenicima i izumiteljima, po čemu su bili značajni i što su u svome području postigli, dajući učenju o znanosti i povijesno-geografski kontekst.

Obrazovna franšiza za Hrvatsku- ali i svijet!

Tinker Labs centar u Osijeku trenutačno broji stotinjak polaznika. Nacionalni je franšizer iz Vinkovaca koji je u tom gradu otvorio školu 2018. godine i potom počeo širiti franšizni model diljem Hrvatske. Danas, tako, Tinker Labs ima dva centra u Zagrebu i po jedan u Rijeci, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Našicama, Vinkovcima i Osijeku. Od sljedeće školske godine trebalo bi doći do otvorenja centara i u Splitu, Đakovu, Čakovcu… Nedavno je otvoren Tinker Labs i u Beogradu, preko nacionalnog franšizera za Srbiju. Nakon postavljanja jakih temelja franšize u Hrvatskoj i na Balkanu, postavljeni su temelji i za Europu i svijet. – Uspostavljeni su kontakti i u Sloveniji i Mađarskoj, a postoji i ponuda za franšizu i iz Engleske. Cilj je Amerika za dvije godine.

Upisi učenika

Zimski upisi su u tijeku za sve su tečajeve diljem Hrvatske. Upišite svojeg malog znanstvenika ili znanstvenicu već danas, ili barem sudjelujte u besplatnom oglednom satu kako bi se pobliže upoznali s programom!

Više o obrazovnom procesu iza kojega stoji cijela Tinker Labs franšiza moguće je saznati na društvenim mrežama poput facebooka i instagrama, ili direktno na web stranici Tinker Labs.