Tinker Labs

STEAM kreativne radionice za djecu

U potrazi ste za izvannastavnom aktivnošću za svoje dijete? Donosimo vam aktivnost koju roditelji rado odabiru za svoju djecu!

Sigurni smo da često čujete o pojmu i obrazovanju STEM ili STEAM. Navedeni akronim danas na engleskom jeziku obuhvaća pet obrazovnih područja:

  • Science (znanost),
  • Technology (tehnologija),
  • Engineering (inženjerstvo),
  • Arts (umjetnost),
  • Mathematics (matematika)

Djeca na nastavi u kutama

Tinker Labs nastava

S ciljem poticanja dječje radoznalosti i kritičkog razmišljanja provodimo radionice za djecu predškolske i školske dobi. S obzirom na situaciju obrazovnog sustava koja još uvijek ne odgovara potrebama suvremene nastave, Tinker Labs posebno je osmišljen pedagoško-istraživački program koji uvodi djecu u svijet STEAM zanimanja.

Naši mali znanstvenici pri upoznavanju s Tinker Labs metodom već razvijaju vještine za kritički pristup prema različitim problemima. Više od 150 pokusa tijekom cijele školske godine dopušta djeci razvoj fine motorike. Metoda je osmišljena kako bi pružila cjelovit i integriran pristup rješavanju problema kod djece, ali i izražavanje sposobnosti djeteta koje idu izvan okvira školskih predmeta.

izrađen pokus suhim ledom, djeca su oduševljena

Suhi led na Tinkerastičan način

Nesvakidašnji pokusi i primjeri našim znanstvenicima mame osmijehe na lica, a nakon toga s radošću prenose svoje zadovoljstvo. Jedna od najzanimljivijih tema tijekom cijele školske godine je definitivno lekcija o suhom ledu, gdje djeca jednostavno uživaju u svakom trenutku nastave. Uz još pregršt tema iz STEAM područja, Tinker Labs program čak i geometriju učini djeci zanimljivom.

Obrazovni program

Programi su koncipirani na nekoliko tečajeva po dobnim skupinama: Tinker Tots, Tinker Town i Tinker World. Svaki program traje dvije godine, a održava se jednom tjedno od 45 do 75 minuta. Tečajevi obuhvaćaju posebne autorske udžbenike, slikovnice i radne bilježnice. Specijalizirani udžbenici prate skupine likova koji su imena dobili po velikim znanstvenicima i izumiteljima, poput Nikole Tesle, Leonarda Da Vincija ili Marie Curie. Sve aktivnosti osmišljene su kako bi ohrabrile djecu na samostalno rješavanje problema, eksperimentalno razmišljanje, spremnost na suradnju te razvijanje kreativnosti i želje za istraživanjem.

Djeca se igraju prije početka sata

Tinkerastična zabava

Tečaj Tinker Tots namijenjen je našim najmlađim znanstvenicima – uzrasta od 4 do 6 godina. Tinker Town, djecu od 7 do 10 godina, svaki tjedan uči o novoj profesiji: liječniku, inženjeru elektrotehnike ili arhitektu, a na taj način upoznaju zanimanja iz STEAM područja koja su im potrebna u budućnosti. Naši najstariji znanstvenici, na tečaju Tinker World uče o Michelangelu, Da Vinciju i ostalim svjetskim znanstvenicima i izumiteljima. Kroz ova iskustva djeca razvijaju vještine povezane uz znanost te žele istraživati svoje sposobnosti koristeći alate i znanstveni jezik.

Dopustimo djeci graditi budućnost već od malih nogu

Od malena djeci treba dopustiti izražavanje kreativnosti samostalnim istraživanjem, proučavanjem i postavljanjem pitanja, a naši učitelji upravo to i potiču kod djece. Individualni pristup svakom djetetu u manjim grupama (do 10 učenika) omogućuje otkrivanje djetetovog potencijala te prepoznavanje interesa za STEAM već od malih nogu.

dijete samostalno izradilo mnogokut

Geometrija na zabavan način

Oduševljenje učenika, ali i roditelja ogledalo je pozitivnih rezultata na Tinker Labs program, ali rast djetetovog samopouzdanja naše je najveće mjerilo uspjeha. Time se potvrđuje činjenica kako ishod učenja ima dugoročne posljedice na djecu i oblikuje njihov afinitet prema različitim znanostima i njihovoj primjeni u svakodnevnom životu.

Program je dostupan na 37 lokacija u Hrvatskoj

Najbrže rastuća franšiza trenutno se nalazi na 37 lokacija u Hrvatskoj, a od jeseni otvaramo svoje škole na čak 11 novih lokacija. Slogan prema kojem se temelji cijeli program glasi „Od igre, do strasti, do svrhe“. Ministarstvo znanosti i obrazovanja na temelju pozitivne stručne ocjene Agencije za odgoj i obrazovanje dalo je Tinker Labs programu verifikaciju te preporuku provedbe tečajeva kao izvrsne izvanškolske aktivnosti za djecu. Zimski upisi su u tijeku – prijavite svoje dijete na besplatni ogledni sat u najbliži centar, a kako biste bili u tijeku sa svim događanjima zapratite nas na Facebooku i Instagramu.

tim Tinker Labs dobio nagradu

Tinker Labs dobio nagradu Faust Vrančić